Ligård Ski & Veteranmaskiner er resultatet av 14 års samleglede. Men det er også, og kanskje først og fremst, resultatet av et ønske om å formidle en del av norsk historie videre, og å ta vare på kunnskap som er i ferd med å bli tapt.

Vi har gjennom de siste årene sett behovet for å utvide, for å kunne presentere utstyr fra så mange som mulig sider av trøndersk landbruk som vi ønsker. I dag har vi mye utstyr både fra tidlig maskinelt landbruk, både førmotorisert og det motoriserte landbruket fram til og med utover 1960-tallet. Vi har også mye utstyr for skogbruk fra den samme perioden.

I Lensvik er og var pelsdyrdrift og jordbær to viktige deler av primærnæringen. Det er derfor naturlig at vi har avdelinger dedikert til en presentasjon av det utstyret som ble brukt i disse næringene.

Vi har også "Masstu" som en egen avdeling, her har vi samlet utstyr som hørte hjemme i ei trøndersk stue. Vi har også rekonstruert det gamle korntørkingsutstyret som ble brukt.

Litt utenfor gården, ca. 10 minutters gange på en godt preparert sti, har vi laget et tun med et hus, et fjøs og en treskelåve. Dette er et forsøk på å vise omtrent hvordan en liten trøndersk utmarksgård kunne være for ca. 100 år siden. Her vil det være mulig å se utstyret i sine rette omgivelser. Tunet er også verdt et besøk i seg selv, med sin rolige atmosfære og nærhet til naturen.

Som et siste tilskudd til museet er vi i ferd med å lage en avdeling med elektrisk kjøkken- og husholdningsutstyr, samt noe av 1960-tallets underholdningsutstyr.

 


Selv de største blir små på en Massey Harris 744D...
ATSA melkemaskin
Case C 1938-modell